16 Haziran 2014 Pazartesi

Linkedin 101: İş Bulma ve Püf Noktaları

Yazı dizimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız, bu yazıya kadar hepsini okumuş olan arkadaşlara en iyi, en güzel işleri diliyorum ;)


Kısa kısa birkaç şeyden bahsetmek gerekirse:

Profilinizi yeni oluşturduysanız bağlantılarınızı çoğaltmanız gerek demektir. Bu yüzden ilk aşamada ismen tanıdığınız ve sizi ismen tanıyanları aratıp direk ekleyin. Connection'lar 5-10 kişiye ulaştığında, Linkedin Tanıyor Olabileceğiniz Kişiler (People You May Know) altında size inanılmaz önerilerde bulunacaktır (kendimin bile unuttuğu birçok insanı Linkedin'de fotoğraflarını görünce hatırladığımı belirtmek isterim- hiç aklınıza bile gelmeyen kişileri süper bulup çıkartıyor kendisi). Buradan sonra yolunuz açık, ekleyin bütün tanıdıklarınızı. Network'ünüz ne kadar kalabalık olursa keşfedilmeniz o kadar kolay olur!

Linkedin'deki birçok kişi tanımadığı ama şirketlerin İK'larında çalışan ya da headhunter dediğimiz beyin avcılarına ekleme daveti gönderiyorlar. Bu artık normal karşılanan bir durum; bazısı sadece eklemek ile yetinirken bazısı da mesaj atıp iş arıyorum/iş değiştirmek istiyorum diyor. Dediğim gibi bu gayet normal bir şey haline geldi, yani isterseniz yapabilirsiniz.


Gerçi ben hala ısınamadım bu konsepte. Şahsen kendi network'ümün hiç tanımadığım insanlarla dolup taşmasını istemem, ayrıca profilimin bütün bilgileri de açıkta duruyor isteyen gelip bakabilir. Ama tabii network'ünüzde hiç üst düzey yönetici ya da headhunter yoksa o zaman aramalarda bulunma şansınız çok azalır. Böyle durumlarda Türkiye'deki birkaç önemli headhunter'ı ya da İK firmalarından çalışanları bulup ekleyebilirsiniz (ama önünüze gelen her çalışanı eklemeyin nolur)

Bir diğer aramalarda çıkma oranını arttırma yolu ise doğru düzgün gruplara üye olmaktır. Grup üyelikleri sizin Linkedin'deki varlığınızı daha da somutlaştırır ve aramalarda insanlara görünebilmenizi sağlar. Bu yüzden bir Harvard Business Review olsun bir Ekonomist olsun üye olmanızda fayda var. Bu gruplarda aklı başında paylaşımlar da yaptınız mı kimse sizi tutamaz artık!

İş İlanları (Job)

Sayfanın üst kısmında Anasayfa, Profil ve Bağlantılar'ın hemen yeni İş İlanları (Job) kısmını görebilirsiniz. O sekmeye girdiğinizde Gelişmiş Arama (Advanced Search) ve daha sonra Diğer Seçenekler (More Options) kısmını seçerseniz olabilecek en detaylı aramaya (en azından ücretsiz olan kısımdaki en detaylı diyelim) ulaşabilirsiniz. Aşağıda gördüğünüz gibi ister genel olarak ilanın her yerinde arama yapabilir ya da unvan, şirket adı, şehir, sektör, deneyim yılı şeklinde aramalar yapabilirsiniz.


İlanların içerisine girince başvurmasanız bile kaç kişinin başvuru yaptığını görebiliyorsunuz. Kullanırken farkedeceksiniz ki nerde Kariyer.net'in 1500-2000 kişi başvuru sayısı nerede Linkedin'in 153 kişi başvuru sayısı!

Linkedin bizde henüz patlama yapmamış gibi görünse de işe alım kısmını en çok kullanan ülkeler arasındayız. Bu demektir ki her gün yüzlerce İK çalışanı burada uygun adaylar arıyor ve bir aday olarak daha da geç olmadan bu platformdan yararlanmanız süper olur!

Eveet, Linkedin yazı dizimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Merak ettiğiniz/eklemek istediğiniz başka bir şey olursa her zaman  bekleriz!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder