Eveet, Linkedin yazı dizimizin bir diğer kısmına geldik.
Öncelikle Linkedin profilinizdeki her bölümün yerini değiştirip, istediğini öne istediğinizi geriye atabiliyorsunuz. Bu yüzden size tavsiyem yeni mezunsanız eğitim bilgilerinizi, iş hayatında 1 yıl ve üstü tecrübeniz varsa deneyim kısmını öne koymanız.
Eğitim (Education)
Zaten daha önce de dediğim gibi bütün bilgileri mümkün olduğunca doldurmak önemli. Yani üniversitenizi, bölümünüzü ve mezuniyet yılınızı girin derim. Onun dışında bildiğiniz yabancı diller ve hangi seviyede olduklarını, ve aradığınız/yapmak istediğiniz iş ile ilgili olan sertifikalarınızı vs girmeniz tavsiye edilir (ama alakasız sertifikaları girip de milletin kafasını bulandırmayın, finansçıyım ama fotoğrafçılık kursuna gittim, dur onu da yazıyım, demeyin!)
Deneyim (Experience)
Deneyim kısmında yaptıklarınızı detaylı olarak anlatmanız önemli, ama roman yazarcasına paragraflar farkedilme şansınızı bitirir; kimse okumuyor onları artık kabullenelim! Bu yüzden yapmanız gereken mümkünse madde madde ama kısa cümleler halinde sorumluluklarınızı anlatmak ve geniş zaman kullanmak (bunları yaptım yerine bunları yapmak daha profesyonel görünüyor, bilginize).
İpucu: Diyelim ki kariyer değiştireceksiniz ve İnsan Kaynakları alanından Pazarlama departmanına geçmek istiyorsunuz, o zaman deneyim kısmına yaptığınız işte Pazarlama alanına çekilebilecek şeyler eklemeniz lazım. Mesela çalıştığınız yerin şirket içi paylaşımlarını, duyurularını yapıyor olabilirsiniz (buyrun işte içerik yönetimi), ya da çalışanların isteklerini/düşüncelerini anlamak için görüşmeler, anketler (bu da işte tüketici davranışlarını anlamaya yönelik anket ve röportajlar) yapıyor olabilirsiniz, yaptığınız şeyi ne kadar alakalı gösterebildiğiniz sizin elinizde.
Aslında bazı ülkelerde profesyonel CV hizmeti sunan firmalar var, siz anlatıyorsunuz adamlara işinizi onlar size inanılmaz bir özgeçmiş hazırlıyorlar, bakıp bakıp "alla alla ben bunları böyle mi yapıyormuşum" diyorsunuz. Ancak kısa araştırmam içerisinde bizde böyle bi uygulama bulamadım maalesef. Amaaa şuan madem bir kariyer blogger'ı oldum, buyrun size açık kapı! Bir toplum hizmeti olarak, isteyen arkadaşlar özet cv'lerini capitellam@gmail.com adresine atarlar ise onlara gönüllü olarak profesyonel CV'lerini hazırlayabilirim.
Yetenk ve Onaylar (Skills & Endorsements)
Linkedin'deki bu kısım aramalarda öne çıkmanızı sağlayan bir özellik (tabii doğru yetkinleri girdiyseniz ve Linkedin çevrenizde de bunu onayladığını belirten kişiler varsa). Öncelikle tabii de mümkün olduğunca çok yetkinlik girmek sizin için bir avantaj ama çok olsun diye de Word, Excel girmek biraz komik oluyor belirtmek gerek. 2014 yılı iş dünyası Word bilmemeyi kabullenemeyeceği için zaten herkesi biliyor olarak düşünüyor. O yüzden o Word yetkinliğini sırf orayı doldurmak için girdiğiniz anlaşılıyor ve dolduracak daha iyi bir yetkinliğiniz yok gibi düşünülüyor.
Eğer yetkinlikleriniz az ise kendinizi geliştirip birkaç bir şey daha eklemenizi tavsiye ederim. Ayrıca diğer sosyal ağlardaki sistem burada da geçerli, siz arkadaşlarınızın yetkinliklerini "endorse" ederseniz (onaylarsanız) onlar da sizi edecektir büyük ihtimal. Normal şartlarda yetkinlik toplayamıyorsanız, bu seçeneğe geçmeniz tavsiye edilir.
Son olarak bir kişinin işinde yeni olup olmadığını ya da işe yarar bir şeyler yapıp yapmadığını anlamanın bir yolu var. Genel olarak yeni işe başlayanlar ya da kariyerinde pek bir şey yapmamış olanlar girdiği sınavları, kazandığı (resim yarışmaları dahil) ödülleri, aldığı bütün (fotoğrafçılık dahil) sertifikaları yazıyor. Neden? Tabii ki dolu görünsün diye. Öte yandan, işini zaten dolu dolu yapan arkadaş bu eğitim ve alakalı kısımları kısaca yazıp sorumlulukları kısmını dolu dolu yazıyor. Siz de özgeçmişinizi hazırlarken ayarı kaçırmamaya dikkat edin, aman!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder