14 Mayıs 2014 Çarşamba

İnsan Hayatının Değersiz Olduğu Ülke

Hepimiz aslında biliyoruz insan olarak bu ülkede hiçbir değerimiz yok, hayatlarımız çoğunlukla birileri için sadece birer araç; onlara güç, para kazandıran.. Bize de ancak her seferinde üzülmek kalıyor, ama her bir sefer "bu da engellenebilirdi"diyerek üzüntümüz daha da büyüyor. Sebep bir bakıma güç sahiplerinin zihniyeti ama daha da önemlisi halk olarak 'biz'im hayatlarımızın değersizliğini kabullenmiş olmamız. Bu sefer de bir şeyler değişecek mi diye bekliyoruz ama kimse gerçekten umutlu değil aslında..


2014 yılında Soma'da gerçekleşen faciayı savunmaya çalışırken 1800lü yıllardaki olayları benzer örnek gösteren insanlar yönetiyor ülkemizi. Biz 150 yıl neden geriden mi geliyoruz, bu kadar mı izoleyiz? O kadar uluslararası kuruluşlara üyeyiz, Avrupa Birliği ile görüş görüş bitiremiyoruz, Amerika ile kapı komşusu olduk neredeyse sürekli bir muhabbet; hiç mi bir şey kapmadınız buralardan? Yıl olmuş 2014, her prosedür düşünülmüş, her teknoloji var artık tek yapılması gereken alıp uygulamak. Ama gelin görün ki her yıl sözde rekor kıran ekonomimizden birazcık parayı insanları için harcayamayanlar tarafından idare ediliyoruz.

Lafla peynir gemisi yürümez derlerdi ama maalesef bizde yürüyor. Bakan çıkıp iş kazalarını %20 azaltacağım dedikten sonra %400 arttırıyor ama kime ne? Ya da 20 senedir imzalanmayı bekleyen Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi kimin umurunda? Ama en kötüsü, başta dediğim gibi, bir ay sonra yine kimsenin umurunda olmayacak. Krizi atlatıp kaldıkları yerden devam edecek herkes, çünkü daha önce geçirdikleri birçok krizden bunu öğrendiler. "Biraz üzülmüş gibi yapalım, ortalık durulunca işlere devam ederiz artık napalım" zihniyeti yine paralarına kıyamadıkları için hiçbir işe yarar güvenlik önlemi olmadan gönderecek o insanları madenlere.

Yine de umarım bu son olur... Bugün ya da geçmişte göçük altında kalmış bütün maden işçilerine Allah rahmet eylesin. Hayatta olan maden işçileri de inşallah bundan sonra çok daha güvenli koşullarda çalışır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder