28 Mart 2014 Cuma

Mülakat Soruları: Neden Biz?

"Neden siz" değil, bildiğin Allah'ım neden ben? Niye ben hep bu saçma sorularla karşılaşıyorum?

Arkadaş iş arıyorum ve tabii ki "illa sizin firmanızda çalışıcam, başka da bir yerde çalışmam" gibi saçma bir tutumum yok. Ama belli ki denk gelmiş (çünkü ilan vermişsiniz!) ben de başvurmuşum.

Hayır, bildiğin egoistlik yani.

"Şimdi de bizi övmenizi istiyoruz. Bakalım ne kadar güzel yağ çekebiliyorsunuz?"

Evet şirketinizi araştırdım, sektörde çok önemli bir yeri var. Şöyle güzel, böyle iyi. Kendimi burada çok geliştirebileceğimi düşünüyorum.

Budur yani ne diyebilirim başka (ki bunu da gittiğim her şirkete dediğimi belirtmeme gerek yok sanırım).


Gönül isterdi ki, gerçekten tek çalışmak istediğim şirket siz olun ve diyeyim ki "3 yaşımdan beri burada çalışmanın hayalini kuruyorum! Bu plaza, bu isim, o reklamlar... Aynı hayallerimdeki gibi! Hani şu 1993'de yaptığınız reklamı hatırlıyor musunuz (karşınızdaki İK'cı tabii ki hatırlamıyordur- zaten o işe gireli maksimum 2 yıl olmuştur), ne kadar ince bir esprisi vardı, değil mi?"

Böyle bir eleman buluyorsanız zaten kaçırmayın diyeceğim ama o kadar formalite bir soru ki eminim böyle bir adanmış elemanı bile almazlar, gidip en çok bilmiş ve cool arkadaşımızı alırlar.

Yani sonuç olarak, size tavsiyem bu soru için genel geçer bir kalıp hazırlayıp gittiğiniz her şirkete uyarlamanız. Sadece gitmeden sektördeki yeri neymiş filan araştırırsanız, 2 yıl önce kurulmuş ve çok parlak olmayan bir şirkete "sektördeki yerinizden ve/veya başarılı işler yapıyor olduğunuzdan sizi istiyorum" demezsiniz!

Haa, bunları demeyip ne diyeceğim diyorsanız? Valla ben de bilemiyorum ki; logonuz çok güzel, yeriniz de fena değilmiş diyebilirsiniz belki.

Ya da siz en iyisi yağ çekmenin zirvesine çıkın ve "bence kesinlikle birkaç sene içinde çoook büyük başarılara imza atacak, kendinden söz ettirecek bir şirket ve ben de bunun bir parçası olmak istiyorum." deyiverin!


2 yorum:

  1. Aslında denemek lazım.
    Böyle bir soru sorulunca
    "Eee ilanı veren sizsiniz. Ben size soruyorum neden ben?" desek ne olur acaba ? :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haha :) bence çok yerinde olur, afallayıp kalırlar :)

      Sil