24 Mart 2014 Pazartesi

5 Yıl Önce Hayatımızda Bile Olmayan Popüler "İş"ler

Değerli profesyonel iş network'ü sitemiz Linkedin üşenmemiş, yememiş, içmemiş ve bizim sitede neler dönüyor diye merak edip tam 259,000,000 (259 milyon!) profili taramış. Vee işte 5 yıl önce var olmayan şimdi ise sürekli önümüze çıkan en popüler iş unvanları:

İlk iki sıranın kimseye sürpriz olduğunu sanmıyorum. Gerçi kim birinci kim ikinci diye bakarak yeni bir iPhone vs Android tartışması da başlatılabilir. Listeye göre:
1. IOS Developer
2. Android Developer


Eh, 2008 yılında Android deyince bilimkurgu filmlerden başka çağrışım yapmadığını düşünürsek az zamanda çok yol katetmişler. 2008 yılında bu unvanı kullanan 58 kişi varken, yıl 2013 olunca 10,554 oluveriyor birden! (zaten eminim ki şuan siz de bu işlerle uğraşan en az 5 kişi tanıyorsunuzdur!)

Vee 3 numaradan bana göre sürpriz bir çıkış yapan unvan geliyooor: Zumba Eğitmeni!!!


Aslında niye şaşırıyorum ki, neredeyse her mahalle arasına bir zumba okulu açacaklar. Biz bile bu noktaya geldiysek şaşırmamak lazım, dünya nüfusu olarak formumuza ne kadar da dikkat ediyoruz, değil mi! Ancak 2008 yılında bile Linkedin bünyesinde 16 adet Zumba Eğitmeni olması garip. İşte ben bu çağının önünde giden Zumbacıları merak ediyorum. Hayır, tamam zaten Zumba deyince seni Afrika yerlisi sanacak bir dönemde eğitmen olmuşsun, onu anlıyorum da Linkedin'de ne diye profil açtıklarını merak ediyorum doğrusu?! Ama tabii yıl 2013 olunca 16 kişilik küçük toplulukları 6,331'e yükselmiş. Bunun açıklaması şu, artık biri bize Zumba Eğitmeni olduğunu söylediğinde suratına bön bön bakmıyoruz!


4 numara tabii ki son yıllarda üç kişiden iki kişinin bir dönem muhakkak yaptığı iş: Sosyal Medya Stajyeri

Zaten artık herkesin sosyal medya uzmanı olabildiği bir dönemde tabii ki stajyerlerin sayısı bunun on katı olacaktı. Yine de 2008 yılında bu güzide stajı yapıp Linkedin hesabı olan 25 arkadaşımız varmış dünya çapında, onları da tebrik ediyorum.

Bir diğer şaşkınlık verici sonuç:

8. Beachbody Coach

İsim böyle havalı olunca insan değişik bir şey sanıyor tabii ama kendisi aslında bir nevi Avon satıcısı. Bizdeki Avon'cu teyzeler Linkedin'de hesap açsaydı şimdi onun yerinde Avon Ladies gibi bişey olurdu! Avon'un bunu öngörememesi çok yazık.. Beachbody fitness ürünleri olan bir markanın adı ve bu markanın ürünleri dolana dolana satan bireylere de Beachbody Coach deniyor. Ve adamlar 2008 Linkedin'de hiiiç yokken, 2013'te  3.360 kişi olarak listeye dalıveriyorlar.

Listedeki diğer unvanlar genel olarak teknoloji ve internetle ilgili. Yalnız benim dikkatimi çeken bu teknolojik işlerle ilgili olarak 2008 yılında da Linkedin profili açanlar. Bu kişiler şu an büyük ihtimalle paraya para değil, başka bir şey diyorlardır!

Buradan çıkaracağımız sonuç mümkünse iş hayatında çağının azcık ilerisinden giden, bir dönem ne iş yaptığınızı söylediğinizde insanların yüzünüze bön bön bakacağı bir iş bulun. Emin olun o bön bakışlara katlanmanın geri dönüşünü alacaksınız!

Yazının orjinali için : Top 10 Job Titles That Didn’t Exist 5 Years Ago






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder