Bütün departmanı ve hatta şirketi bir araya toplayıp motive edici konuşmalar yapan yöneticiler acaba gerçekten durumun farkında mı olmuyorlar, yoksa çalışanların yaşadığı gerçeklikten farklı bir gerçeklikte mi yaşıyorlar?
Kariyerinizin başlarında ya da bir şirkete ilk girdiğinizde bu konuşmalardan çok etkilenirsiniz! Çünkü takım çalışmasının ne kadar önemli olduğu, çalışanların ne kadar çok takdir edildiği, emeklerinin karşılıklarını nasıl alacakları, kariyer basamaklarını hop hop nasıl tırmanacakları ve nasıl kocaman mutlu bir aile olduklarından bahsederler.
Ve siz de direk inanırsınız! Bu motivasyonla çalışmaya başlarsınız ama kısa bir süre sonra yavaş yavaş aslında anlatılanların gerçekleşmediğini farkedersiniz. Sonra?
Sonra bir de bakmışsınız yeni bir motivasyon toplantısı ve inanılmaz gaz bir konuşma daha! Artık düzenin ne kadar farklılaşacağını, nasıl şirket kültürü olarak kendinizi geliştireceğinizi, size yeni ne beceriler ve başarılar kazandırılacağını dinlersiniz. Ve yine çok heyecanlanır, bunun bir parçası olmak için kendinizi hırpalarsınız!
Peki bu ne zamana kadar gider? Ta ki konuşmalara içinizden "yaa tabii tabii" demeye başlayana kadar (bunu diyorsanız artık o şirketten umudunuzu kesebilirsiniz). Artık o motive edici konuşmalara inanmakta zorlanırsınız. Toplantı esnasında daha felsefi şeyler düşünmeye başlar, derinlere inersiniz.
"Bu psikoloji denen şey çok ilginç yaa, karşıdaki biri kafadan ata ata anlatıyor biz de gaza geliyoruz! Vay arkadaş ne safmışım! Acaba bu arkadaş kendi anlatıklarına inanıyor mudur? Bence başta inanmıyorsa da aynı şeyleri tekrarlaya tekrarlaya inanmıştır artık, ne kadar şuursuz ve bir o kadar da mutlu bir kafa!"
Bunun da ötesi zaten dün izlediğiniz filmin kritiğini yapmak ve hatta ve hatta akşam gidince yıkayacağınız çamaşırları kafanızda tasarlamak!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder