14 Şubat 2014 Cuma

Performans Değerlendirmesi = Zam, Zam, Zam

Aramızda performans değerlendirmesinin bir yararını görebilmiş arkadaşlar var mı?

Aslında bakarsanız bu performans değerlendirmesi dediğimiz şeylerin çalışanlar yararına olması gerekiyor. Ve bu yarardan kastım sadece doğru düzgün bir zam almak değil!


Bu fikri ilk bulan adam tabii ki de "bu yöntemle kovmak istediklerimize çatır çatır düşün puan veririz, iyi çalışanlara da ortalama bişey verip zammı az yapabilirsek, off ne süper olur yaa" demedi. Ama sağolsun iş dünyası bunu böyle anlamayı başardı!
Asıl amaç sizin yıl içerisindeki performansınızı değerlendirip ne gibi eksiklikleriniz olduğunu bulmak, bu doğrultuda kendinizi geliştirmenizi sağlamak, iş motivasyonunuzun ne durumda olduğunu ölçmek ve eğer ki gerçekten iyi bir performans sergiliyorsanız bunu takdir ederek motivasyonunuzu yükseltmek... Ama sizi geliştirmesi için tasarlanan teste bir de bu sonuçlara göre zam veriyoruz derseniz, tabii ki işini bilen işverenler değerlendirmeleri olduğu gibi değil de olmasını istedikleri gibi yaparlar. Kadına gıcık mı oluyorsun, en alakasız yerden kır çatır çatır puanları. Zira o kadar çok madde var ki ararsan tabi ki de kırılacak puan çok.

İnsanların bütün sene heyecanla bekledikleri zamlarını objektif bir test yaptığını iddia edip tamamen öznel yapılan, çoğu zaman kişisel duyguların karıştığı bir sistemle mahvedebilirsiniz. Çok kolay!


Bu aralar yeni yeni ortaya çıkan 360 derece değerlendirme yöntemi biraz daha umut vadediyor. En azından bu değerlendirmede sizi batırabilmek için patronunuz, sizinle birlikte aynı pozisyonda çalışan birkaç iş arkadaşınız ve varsa altınızda çalışan kişiler birlik olup sizi bitirme planı yapmadıkça doğru bir sonuç almanız daha muhtemel. Hem de değerlendirme yapan yöneticiyi siz de değerlendireceğiniz ve yöneticinizin performans değerlendirmesi üzerinde etkiniz olabileceğini düşünürsek keyfi olarak ayağınızı kaydırmaya çalışmayacaklardır sanırım. (gerçi bize belli olmaz, kendine aşırı güvenip kimse benim ayağımı kaydıramaz modundaki yöneticiler çok bizde)


Zor olan performans değerlendirmelerini gerçekten amacına uygun ve düzgün kullanan şirketler bulabilmek. İşte şirket kültürünün ne kadar önemli olduğuna bir örnek. Evet, her zaman bu değerlendirmeleri kötü yapacak yöneticiler olacaktır her şirkette, ama eğer ki şirket kültürü buna müsaade etmeyeceğini açık bir şekilde ifade eder ve çalışanlarına benimsetirse, işte o zaman o şirkette yapılan haksızlıklar da azalır.


O yüzdendir ki aslında iş seçerken şirket de seçmemiz gerek. Bi şirkete kapağı atalım da gerisi gelir diye düşünüyoruz ama tabii böyle düşünenler olarak genelde insana çok önem vermeyen şirketlere denk geliyoruz. Şansa bak!

Tabii ki ilk girdiği işinde acayip insancıl politikaları olan, çalışanlarını müşterileri kadar önemseyen şirketlere girebilenler yok mu? Tabii ki var. Ama sizde de bendeki gibi o şans yoksa, kendi işinizi kendiniz halletmeniz gerek demektir. İş ararken girebileceğiniz şirketleri araştırın, emin olun ki hangisi kötü zaten ortaya çıkacaktır. Mümkün olduğunca gerçekten size değer verecek olan bir şirketle şansınızı zorlayın, işiniz stresli olsa bile şirketin size sunduğu imkanlar size değer verildiğini hissettirecek ve mutlu olmanızı sağlayacaktır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder