11 Aralık 2013 Çarşamba

Nerede Yanlış Yapıyoruz? - Paraşütünüz Ne Renk?



Yukarıdaki iki kitap kapağına baktığınızda ne düşünüyorsunuz? Sizce bu kitaplar ne anlatıyor?

What Color Is Your Parachute (yani asıl çevirisi "Paraşütünüz Ne Renk") Tüm Zamanların En İyi 100 Kitabı listesinde olan, insanların kariyerlerinde yol gösterici olmuş bir kitap. Evet, gördüğünüz kitaplardan soldaki Türkiye versiyonu, diğeri de başta Amerika olmak üzere global olanı. Yani aslında içlerinde yazanlar birebir aynı. (gerçekten inanılmaz!)

Şimdi bu iki kitap kapağı bize ne anlatıyor bir bakalım:


1- İlk önce bizim Türkçe baskımıza bakıyoruz. Orjinal halini hiç bilmiyoruz diyelim. Para kelimesini gözümüze sokmak için Paraşütten ayırmışlar ve bi de kırmızı ile yazmışlar (fikri bulanın o anki halini düşünebiliyorum: aman yarabbim paraşüt kelimesinin içinde para geçiyor, ben bu Para'yı direk kapakta kocaman yazsam ne satar yaa, vallahi çok zekiyim)

Yani verilen mesaj bu kitapta nasıl para kazanacağınız yazıyor, al bu kitabı ertesi gün zenginsin! Neden? Çünkü Türk insanının en önemsediği şey kısa yoldan zengin olmak, ancak bunu anlatan bir kitap satılır.

"En İyi İş Nasıl Bulunur" sorusu da aslında başka zaman sevdiğin işi bulmak anlamına gelebilse de Para-şüt'ün altına yazınca En Paralı İş Nasıl Bulunur olarak geçiyor kafadaki kayıtlara.

Ancak ironik bir şekilde çizerimizin kapağa kafa üstü çakılan birini koyması gerçekten süper. Burada ne yaptığını bildiğinden çok emin değilim ama istemeden de olsa verilmesi gereken mesajı güzel vermiş bence. İşte böyle sürekli köşeyi dönme peşinde olursanız yere çakılırsınız!

Yurdum insanının bu para kazanma takıntısı nedir ya? (Burda bahsettiğim karnını doyurmak için para kazanma değil tabii ki, hepimizin bildiği Türk insanının mümkünse fazla çalışmadan zengin olma arzusu) Zaten ülkece yanlışı burda yapıyoruz; para kazanmak , özellikle de çok kazanmak, bonus olarak gelen bir sonuçtur.
İşte bu kitabı görenlerin kafada oluşan görüntü
Para sevdiğin işi tutkuyla yaptığında ve başarıya ulaştığında gelir. (ve sevdiğin işi yapıyorsan başarısız olma ihtimalin yoktur, vallahi bak doğru söylüyorum!) Yoksa bir işe para kazanmak umuduyla girersen, para kazanamazsın çünkü paraya odaklandığın için gerçekten bu işi nasıl düzgün yaparım diye çok kafa yoramazsın. Zengin olsam da gitsem mantığıyla nereye kadar? Amacın para olmamalı, amacın yaptığın şeyi sevmek ve doğru düzgün yapmak olmalı. Ve insanlar yaptığın işlerin düzgünlüğünü farketmeye başladığında, işte o zaman başarının bonusu olan paralar gelmeye başlar.

2- Diğer kitabımıza gelirsek, görüldüğü üzere renkli ve iç açıcı bir kapak. İş arayanlar ve kariyerini değiştirmek isteyenler için pratik bir rehber diye de belirtmişler kapakta. Bu iki kitabın aynı olduğuna inanabiliyor musunuz?

Bakın nasıl da ferah bir görüntü, içerikle de uyumlu böylece!
Demek ki ben bu renkli olan kitabı aldığımda sevdiğim işi nasıl bulabilirim, neler yapmam gerekir, kendimi nasıl geliştirmeliyim sorularına yanıt bulabileceğim! Paraşütünüz ne renk sorusu ve renkli bir paraşüt ( gerçek bir paraşüt, para falan yok yani) aslında kariyer seçiminde özgür olduğunu ve istediğin yolda ilerleyebileceğini söylüyor. ( felsefe yaptın sen de haa demeyin, bilinçaltınıza bildiğin bu mesaj veriliyor ben sadece kelimelere döktüm)

Richard Bolles arkadaşımız bu başucu kitabını kariyerinde bir değişiklik yapmak, başarıya ulaşmak isteyen insanlara yazmış ve ancak bu insanlara yardımı dokunabilir bu kitabın. Kısa yoldan zengin olmak isteyip de Türkiye versiyonunu alan arkadaşlar ise sadece verdikleri paradan ötürü biraz daha fakirleşecekler üzgünüm çünkü onlar için bir şey yok bu kitapta; sonra bascaklar küfürü o kadar para verdim de yok kendinizi şöyle keşfedin, bunu yapın yazıyo, bu ne yaa diye.

Ee peki Türkiye'deki gerçekten sevdiği bir işi bulmak ve o işi doğru düzgün yapmak isteyenler ne yapacak? Bu kitabın yanından geçip gidecek, çünkü kolay yoldan para kazanmanın kandırmaca olduğunu ve kapakta bunu söyleyen bir kitabın işe yaramayacağını biliyorlar. Noldu peki şimdi? Kitap kimsenin işine yaramamış oldu işte.

Neyse yazımı okuyan arkadaşlar, kapağına bakmayın siz boşverin (hatta mümkünse İngilizcesi'ni edinin, ferah ferah okuyun- aslında kitabı her sene güncelliyorlar İngilizce versiyonunda ki modern dünyada gerçekten okuyucuya yardımcı olabilsin) Bu tüm dünyada en çok satan iş bulma rehberini alın okuyun. Birçoklarına ilham veren kitapta belki siz de kendi ilham perilerinizi bulacaksınız kim bilir?

2 yorum:

  1. PDF olarak bulabilir iyim acep bu kitabı?
    İlgimi çekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pdf olarak var mı bilmiyorum ama 2014 versiyonları Amazon, Google Play, iTunes'un kitap bölümlerinde e-kitap olarak satılıyor, Türkiye'de de D&R ve idefix'in internet sitelerinde Türkçesi satılıyor ama anladığım kadarıyla 2011 versiyonu

      Sil