25 Mayıs 2013 Cumartesi

Şirkette Aile gibi Olmak: Eski Eşyaların Bir Küçüğe Verilmesi

Her şirkette aile gibi olmanın önemi hep vurgulanır, samimiyet oluşturma adına “Biz bir aileyiz”ler, “Aile gibi olduk”lar havada uçusur. Ancak lafta aile olmakla gerçekten aile gibi olmak arasında çok ince bir çizgi vardır ve eminim hiçbiriniz gerçek bir aile olup da yöneticinizin eskilerini kullanmak istemezsiniz!

Evet efendim, bazıları bu aile gibi olmak meselesini çok ciddiye alır ( ya da öyle işine geliyo mu desek) ve çalışana adeta bir 7. çocuk muamelesi yapar. Koltuğunuz mu bozuldu? Hemen şunun eskisi vardı ona hafif onarım yapın onu kullansın (bkz. cekete yama yapıp küçük kardeşe giydirmek). Klavyenizin tuşları mı basmıyor, boşta duran eski bi tane olacaktı onu bulalım onu kullan ( evet toz içinde dolapların derinliklerinde bekleyen bir klavye bulunur mutlaka).

İşte, o eski eşyanın size verileceğini öğrendiğinizde aynı böyle hissedersiniz! Ama tabi böyle davranamayız (çoğumuz en azından, ama yapan varsa tanışmak istiyorum onla:))


Ailede bile küçük kardeşin kendini ezik hissetmesine yol açan bu hadise, şirkette gerçekleşince kendimi daha ne kadar değersizleştirebilirim diye sordurur adama. Bu mudur yani, haftanın 5 günü sabahtan akşama çalışıyorsunuz (hem de şirket para kazansın diye) ve bozulan bir şeyiniz olduğunda yenisini alalım, rahat etsin, çalışma düzeni, motivasyonu aksamasın demek yerine (ahh nerde neeerde), ordan buradan eski eşyalar veriliyor.

Sanki verdiğin o eski eşya çok sağlam da veriyosun ( bi kere sağlam olsa zaten onu boşta tutmazdı şimdi kimse birbirini kandırmasın bu konuda) İşte artık karar mercii o eski eşyanın da gerçekten işlevsiz olduğunu kabul edene kadar bir miktar daha sürüneceksiniz demektir. (bkz. üstünde paralansın deyiminin gerçeğe dönüşmesini beklemek) Ki emin olun onun gerçekten eski olduğunu anlaması için işinin düşüp de kullanamaması lazım, yoksa umurunda olmaz.  Ee genelde üst yönetimlerin de sizin klavyeniz, koltuğunuz, fotokopi makineniz gibi şeylerle işi olmadığını da düşünürsek uzun bir süre daha zor şartlar altında çalışmaya devam edeceksiniz demektir.

En kötüsü de bu tutuma alışmaktır. Arkadaşlar normali bu değil, bir şey bozulduğunda size yenisi alınması gerekir! En başta bu konuda bi anlaşalım önce!

Burdaki en kilit soru şu: Yaptığınız iş gerçekten kendinizi bu kadar değersiz hissetmeye değer mi?

Haydi şimdi ofisimizdeki yarım yamalak çalışan kahve makinesinde kendimize bir kahve yapıp bunu bi sorgulayalım!


1 yorum:

  1. Harika bir yazı olmuş!
    Tam da kahvemi içerken kahkahalarla gülüyorum

    YanıtlaSil