Patronunuzun görevlerinden biri de olup olmadık soru ve görevleriyle sizi yeri geldiğinde strese sokmak yeri geldiğinde dumura uğratmaktır. Tabii bu standart bir iş tanımı olmadığından işe yeni başlayanlar duruma uyanana kadar bir süre soğuk terler döker.
Mesela nedir bunlar? Görünen köy kılavuz istemez mantığını kabul etmeyerek sizden olmadık bir şey istemesi! Bu en çok karşılaşılan durumdur. İstediği şeyin olmayacağı o kadar açıktır ki aslında, içten içe kendi de biliyordur bunu. Ama işe yeni başlayan genç tabii ki de bunun farkında değildir ve imkansızı isteyen patrona karşı ne yapacağını bilmez. İlk günden istenen şeyi tam yerine getiremeyeceğini düşünerek şaşkın şaşkın bakınır. İşte burda devreye deneyimli çalışanın altın kuralı girer: Patrona He Deyip Geçmenin Dayanılmaz Hafifliği
|
İşte sizden beklenen şey bu resimde görüldüğü kadar saçma |
Bunu çözmüş çalışan artık rahat bir nefes alabilir demektir. Sizden gerçekten imkansız bir şey istese bile ("gündüzleri 20 saate çıkarıp geceleri 4 saate indir, gerekli ay ve güneş ayarlamalarını yap" gibi!) He deyip geçiceksiniz. Yani sesinizi çıkarmadan o görevi yapmak üzere yerinize geçeceksiniz. Patronunuz zaten birazcık kafası çalışan bir insansa onun yapılamayacağını bilir, sizden sadece denemenizi istemektedir aslında. Onun kalbini kırmayıp, yapıverin istediğini! Burdaki kritik nokta kesinlikle pes edip ben yapamıyorum dememelisiniz! Ya da en başından patrona gereksiz açıklamalar yaparak, öyle olmayacağına ikna etmeye çalışarak zaman kaybı da yaşamayın. He deyip geçin! Patron olmadığını kendinden kabul edene kadar çabalamaya devam (ama çabalıcam diye de gereksiz efor sarfetmeyin boşuna, az ve öz, gerektiği kadar yapın zaten çok olcak gibi bişi de değil yani neticede)
|
Bu tarz robotik bir arkadaş olmadığınız sürece o imkansız görevi zaten yapamayacaksınız |
Bu şekilde hem kafanız rahat olur (neticede tartışmaya girmemiş oluyorsunuz), hem de işten kaçmadığınız anlaşılır. Zaten durum şu: hem siz hem patronunuz olayın zaten imkansıza yakın olduğunu biliyor, olay partonunuzun otorite şovundan ibaret. O saatten sonra yapılacak tek bir şey var: He deyip geçmek!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder